Je weet (onbewust) dat je familie en gezin van herkomst grote invloed heeft op de manier waarop je zelf in het leven staat. Hoe je relaties aangaat (of juist niet) en hoe je omgaat met succes en tegenslag in je leven.
Belemmerende patronen zoals terugkerende levensvragen, relatieproblemen, je welkom voelen, geen contact ervaren met jouw essentie, enzovoort hebben vaak hun oorsprong in je gezin van herkomst. Wat heb je daar geleerd, wat waren de regels, de waarden en normen en onderliggende boodschappen (geschreven en ongeschreven)? Er zijn hiervan aspecten die je steunen, maar ook die je belemmeren om jouw eigen leven ten volle te leven. Veel van wat we onbewust meekrijgen in onze opvoeding heeft invloed op ons dagelijks leven van nu.
Zoek je meer diepgang in je bestaan? Worstel je met levens-, relatie- en zingevingsvragen, waarop je een antwoord of op zijn minst wat duidelijkheid wilt? Een familieopstelling kan hier een goede stap in zijn, op weg naar helderheid, heling, inzicht of verwerking van gebeurtenissen uit het verleden die jou op dit moment remmen.
Wat kan een opstelling opleveren:
Helderheid en inzicht in de problematiek die speelt.
Verwerken van rouw of afronden van een rouwproces.
Meer rust en harmonie.
Bevredigender relaties.
Duidelijker je plaats kunnen innemen.
Meer liefde en succes.
Gevoel van een last bevrijd te zijn.
Nieuwe mogelijkheden en oplossingen kunnen zien voor thema’s die in je dwars zitten.
Familieopstellingen zijn al ruim 30 jaar een veel gebruikte methodiek om persoonlijke groei en heling te stimuleren en te ondersteunen.
Familieopstelling is een vorm van alternatieve psychotherapie die in West-Europa geïntroduceerd is door Bert Hellinger. Hij kwam als West-Europeaan in aanraking met deze werkwijze toen hij in Zuid-Afrika werkte. De werkwijze van Hellinger is het zogenaamd systemisch werken. Therapeuten en coaches die systemisch werken, trachten door middel van het opstellen van iemands systeem van herkomst niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de eventuele knelpunten daartussen te herkennen, erkennen en zo mogelijk weg te nemen.
Een familieopstelling is een (therapeutische) sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de belangrijkste betrokkenen in dat vraagstuk, worden andere deelnemers uitgekozen als ‘representant’. De vragende deelnemer geeft de representanten een plaats in het de ruimte ten opzichte van de andere deelnemers, deels geholpen door de therapeut.
Er ontstaat zo een beeld van het systeem en helpende en remmende krachten. Er komen verstrikkingen aan het licht (soms in eerdere generaties) die hebben geleid tot stagnatie in het huidige leven van de deelnemer.
Een variant van deze methode zijn tafelopstellingen, waarbij het systeem figuurlijk op een tafel wordt geplaatst, zonder de aanwezigheid van menselijke representanten. Deze techniek biedt de kans om vanuit een ander perspectief naar jezelf en je rol binnen het systeem te kijken, wat kan leiden tot nieuwe inzichten en veranderingen.
Je kunt tijdens een individuele sessie of een groepssessie een vraag inbrengen. Beiden duren 1,5 uur en kosten € 160.